11 stvari, ki jih moraš vedeti, ko se učiš nov jezik


1. Jasno opredeli razloge

Kljub temu, da se sliši samoumevno, da se zavedamo razlogov, ki so te pripravili do učenja tujega jezika, se na dolgi rok pogosto zgodi da na njih pozabimo in kasneje učenje lahko začne potekati rutinsko, brez prave volje in motivacije. Temu se lahko izgoneš tako, da si v začetku tečaja, ko je želja še vroča in goreča, zapišeš recimo 10 razlogov, zakaj se hočeš tega jezika naučiti. Pomembno je, da si razloge zapišeš, ne samo omisliš v glavi. Zabeleži si jih na prvo stran zvezka ali mape, katero uporabljaš za tečaj. Ne glede na razlog, je poglavitnega pomena, da se k temu zavežeš. Recimo, da se želiš naučiti nemški jezik, ker si želiš študirati in kasneje delati v Avstriji ali Nemčiji in imeti boljšo kvaliteto življenja. Morda se želiš naučiti španski jezik, ker hočeš spoznati ljubezen svojega življenja v njenem/njegovem jeziku. Ali pa italijanski jezik, ki ti bo pomagal pri petju zahtevnih arij, ruski jezik, ker si želiš konkurenčno prednost pri zaposltvi v Leku ali Krki itd.

2. Oblikuj cilje

Kako začeti, ko se enkrat odločiš, da se želiš naučiti nov jezik? In kako ostati ves čas motiviran? Poleg tega, da veš zakaj se izbrani jezik učiš, si ob tem oblikuj relane cilje, ki pa naj ne bodo nekje daleč v prihodnosti, ampak dosegljivi že v nekaj mesecih. Ni si torej pametno postavljati cilja, da boste nov jezik tekoče govorili v roku 1 leta. Začnite z manjšimi koraki in imejte v mislih, da je ponavadi upor tako velik, kolikor je velik je vaš cilj. Imejte fokus vedno na cilju in stopajte z majhnimi korak, v katere je lažje verjeti. Recimo, da se želite naučiti nemški jezik, dosegljiv cilj bi bil lahko, da boste v nekaj mesecih lahko prebrali članek v časopisu v nemščini in razumeli vsebino brez pomoči slovarja.

3. Pozornost posvečaj tistim elementom, ki se jih želiš naučiti

Za katerkokoli metodo učenja španščine, angleščine, nemščine, francoščine in drugih jezikov, ki jih učimo pri Jezikovnem Centru Bilingua, se odločiš, naj bo to online, jezikovni tečaj, aplikacije, knjige, skripte, učbeniki, sama izbira metode ni tako pomembna kot zavest, da se osredotočiš na tiste elemente jezika, ki so najpomembnejši za tvoje osebne cilje in se na njih fokusiraš. Konec koncev se proces učenja dogaja v tebi, ne glede na zunanje dražljaje, ki ti do tega procesa le pomagajo.

4. Beri knjige

Branje leposlovja ti bo dalo več kot se zdi na prvi pogled. Poleg tega, da prve knjige v novem jeziku ne pozabiš nikoli in ti bo ta občutek defenitivno dal nov zagon, se hkrati učiš novega izrazoslovja, besednih zvez, predvsem pa gramatičnih struktur, ki ti bodo brez posebnega učenja in analiziranja, postopoma zlezli pod kožo.

5. Nove besede se uči v kontekstu

Se še spomniš, ko so te kot majhnega učili, da si riši miselne vzorce, podčrtavaj besede, riši slikice in podobno, ko se učiš novo snov? To je namreč zato, ker so naši možgani narejeni tako, da si lažje zapomnijo nove vsebine, ki vsebujejo več informacij in se tako povezujejo z drugimi informacijami, predvsem s tistimi, ki so nam bolj domače in smo jih že usvojili. Z drugimi besedami, nove vsebine in nove besede si lažje zapomnimo, ko so v kontekstu in ko so razložene na primeru. Zato predlagamo, da si seznam novih besed in besednih zvez, vedno zapišeš v kontekstu, še boljše pa v kontekstu iz tvojih lastnih preteklih dogodkov in izkušenj.

6. Poišči si partnerja

Naj bo to prijatelj s katerim skupaj obiskujeta jezikovni tečaj pri Bilingui ali nekdo, ki se je istočasno na drugačen način začel učiti istega tujega jezika. Priporočamo zdravo mero tekmovalnosti, kar vaju bo oba ohranjalo motivirana, skupaj bosta lahko vadila in se učila na napakah drug drugega ter se vzpodbujala. Ko nekomu razložiš novo usvojeno pravilo oz. ga karkoli naučiš, se ti bo to bistveno bolj vtisnilo v spomin, kot če enako stvar naučiš le samega sebe. Partner je torej lahko odličen motivacijski dejavnik.

7. Leta niso pomembna

Ne izgubi poguma, če se ti je zasidrala v glavi misel, da se je nov tuj jezik najlažje naučiti v mladosti. To sicer do ene mere drži, ampak o naravnem učenju jezika, ki ga dojemamo kot maternega, govorimo v zgodnji fazi otroštva. Psihologi in nevrologi ugotavljajo, da se tuji jeziki v otroka do približno 8. leta vpisujejo v isti del možganov, kjer je tudi center za materni jezik. V kasnejših letih pa v del, ki se nahaja okoli tega centra. Večina tistih, ki berete ta članek ste se prvi tuj jezik, najpogosteje angleški jezik, oz. nemški jezik, začeli učiti kasneje. Zato imejte v mislih, da so možgani plastični in se spreminjajo vse naše življenje. Kako hitro se učijo je predvsem odvisno od nas samih, koliko jih treniramo in ne toliko od tega, koliko smo stari. Zato pogum v roke in če te še vedno nismo prepričali, samo poglej na okoli, tudi koliko Slovencev, se je v zrelih ali poznih letih sposobnih naučiti poleg maternega jezika in angleščine ali nemščine, še italijanski jezik, španski jezik, francoski jezik ali ruski jezik ali pa tudi po več jezikov hkrati.

8. Najprej dobro obvladaj svoj materni jezik

Ni zanemarljivo, kakšno je tvoje znanje maternega jezika. Kljub temu, da večina temu vprašanju ne posveča velike pozornosti, je pomembno, da najprej dobro razumemo kako deluje in funkcionira naš materni jezik in se šele nato vržemo v učenje novih jezikov.

9. Govori sam s sabo

Če nimaš partnerja s katerim se skupaj učita jezik, govori sam s sabo. Morda se na prvo žogo sliši malce čudno, ampak dejstvo je, da se ljudje ves čas pogovarjamo v mislih sami s sabo. Ko se aktivnejše učimo nov jezik se ta proces pogosto odvije nezavedno, včasih pa potrebuje malo zavestnega zagona. Le spomnite se kolikokrat se vam mudijo v glavi pogovori v angleščini. Nekatere stvari je nemogoče prevesti tako da bodo imele isto težo in isti pomen, zato tudi pregovor “You live a new life for every new language you speak”. Čimveč se torej pogavarjaj s sabo v jeziku, ki se ga učiš, in tako ohrani besede in besedne zveze v glavi sveže in se s tem hkrati pripravljaj in dvigni samozavest za resnično komunikacijo.

10. Prevajanje vam bo pomagalo napredovati

Ko napreduješ na višje ravni v procesu učenja jezika ugotoviš, da ti na različnih ravneh pridejo prav različni pristopi. Ko namreč osvojiš neko raven učinkovitosti in se znaš že dovolj dobro in precej pravilno izražati na različnih tematskih področjih, ni nič nenavadnega, da se bo tvoj napredek upočasnil. Enako kot se to dogaja tudi pri drugih dejavnostih, recimo fizičnih vadbah. Najprej napredujete hitro, kasneje pa je napredek počasneje viden. Na tej stopnji ti na višji nivo lahko zelo pomaga prakticiranje prevodov, ki ti ne dovoljujejo parafraziranja in preoblikovnja besedila in te tako prisilijo k napredku.

11. Obišči države tuje govorečega jezika

Pogovarjanje z naravnimi govorci, opazovanje načina govora, kako premikajo ustnice, grlo in jezik, je pri vsem ostalem izjemnega pomena. Zato vam toplo priporočamo, da odpotujete v dežele izbranega jezika na počitnice, se morda odločite tam za študij ali delo. Izredno pomembna komponenta pri tem je zadovoljstvo, ki ga občutiš, ko začneš jezik uporabljati v praksi izven jezikovnega tečaja v učilnici in ga povežeš ter doživiš skupaj z njihovo kulturo. To imenujemo popolno potopitev v jezik, kar bo sigurno pospešilo nadaljni proces vašega učenja.
Če se po branju članka, v tem trenutku počutiš izredno motiviran/a, hitro vzami v roke list papirja, napiši razloge zakaj zakaj se želiš naučiti jezik in klikni na to povezavo za prijavo na tečaj pri nas. Nikoli ni prepozno in vedno je pravi čas!

 

 

 

 

 Naprej na: