Kako se pripraviti na poslovni sestanek – Rusija


Rusija

Rusija je država dualnosti, nasprotij in presenečenj. Je največja država na svetu in tako tudi izredno razgibana. Če se odpravljate v Rusijo iskat nove poslovne partnerje, zaposlitev, ciljate na novo kariero ali se prijavljate na delovno mesto, vam bodo spodnji napotki zagotovo koristili. Ne bodite presenečeni, če boste naleteli tako na ortodoksen pristop kot na modernejši, zahodni pristop k sklepanju poslov. Vendar vam bo nekaj ključnih korakov pomagalo, da boste bolje razumeli Ruse in njihov način delovanja.

Bodite potrpežljivi

Rusi so znani po potrpežljivosti in dolgotrajnih dogovarjanjih in pogajanjih. Če se odpravljate v njihovo deželo s poslovnimi nameni, se boste morali naučiti velike mere potrpežljivosti in to na vsakem koraku. Hitre prodajne tehnike so zelo nezaželene in pri njih precej neučinkovite. Pogosto se tudi zgodi, da na sestanku ne boste dorekli končne odločitve, četudi bo videti tako. Pričakujete lahko namreč, da se bodo Rusi za zaprtimi vrati odločali dalje in vam naknadno sporočili svojo odločitev. Ko boste na intervjuju za delo v tujini, si torej vzemite dovolj časa in bodite potrpežljivi.

Zagotovite si dobra poznanstva

Ne glede na to ali govorite rusko ali ne, boste brez poznanstev težko izpeljali kakršnokoli poslovno idejo. Pri Rusih so poznanstva zelo pomembna, zato se čim prej povežite z lokalnim prebivalstvom in jih vprašajte za kakšen nasvet. Vedno, ko boste v dvomih glede osebnosti poslovnih partnerjev, navad in drugih gest, se posvetujte z domačinom, ki vam bo osvetlil dano situacijo. Prav tako vas bodo Rusi le redko zaposlili, če ne boste imeli še kakšnega lokalnega priporočila.

Pomembnost praznikov in daril

Simbolno obdarovanje je pri Rusih zelo zaželeno. Obenem dajejo veliko vrednost praznikom, kot je dan žena. Če sklepate posel v Rusiji, gradite kariero ali se odločate za prijavo na delovno mesto, se prej izobrazite o aktualnih praznikih in praznovanjih in prinesite simbolno darilo. Nikakor ne smete pozabiti tudi na rojstne dneve sodelavcev ali poslovnih partnerjev. Če boste povabljeni na večerjo k nekomu domov ali pa v širšo družbo, se spodobi, da gostitelju prinesete simbolno darilo, kot je buteljka izbranega vina. Če prinašate šopek cvetja, se izognite številu 13 (na primer trinajst cvetlic v šopku), saj to število dojemajo za nesrečno.

Pomembnost pozdravov

Pri pozdravih se vedno rokujte in glejte sogovornika naravnost v oči. Nikar se ne izogibajte očesnemu stiku, saj vas bodo Rusi imeli za človeka, ki mu ne gre zaupati. Prav tako vedno snemite rokavice, saj je rokovanje v rokavicah žaljivo, četudi je vreme hladno.

Pokažite interes za Rusijo

Rusi zelo cenijo, če se trudite govoriti rusko, znanje jezikov je vsekakor prednost. Četudi boste v ruščini spregovorili le nekaj stavkov in intervju nadaljevali v angleščini, bodo izredno cenili vaš trud, s tem pa si boste zvišali možnost za zaposlitev. Zelo kakovostne jezikovne tečaje ruščine najdete v jezikovnem centru Bilingua, TUKAJ >> Obenem Rusi cenijo vaše zanimanje za njihovo državo. Mirne vesti lahko spregovorite o svojem pogledu na trenutno aktualno dogajanje v Rusiji in cenili bodo, če ne boste zgolj poslušalec, temveč boste aktivno udeleženi v pogovoru. Pogovor lahko navežete na nesporne teme, kot so ruska kultura, zgodovina in otroci. Rusi obožujejo otroke in bodo z veseljem poslušali o vaših otrocih, če jih imate. Nikar pa se ne pritožujte čez njihovo državo in ne govorite o spornih temah, kot so holokavst, monarhija, spori z etičnimi manjšinami in ne primerjajte Rusije z drugimi državami v razvoju. V javnosti so Rusi običajno nekoliko zadržani, zato se zadržite glasnega govorjenja in smejanja.

Poslovna oblačila in vizitke

Če imate vizitke, naj bodo vedno dvojezične – ena stran naj bo angleška in druga ruska. Enako velja za življenjepis – ob prijavi na delovno mesto, naj bo vaš CV oziroma europass dvojezičen. Rusi so vajeni vizitk in pogosto si jih izmenjujejo, zato jih imejte dovolj na rezervi. Oblačila v poslovnem svetu so precej konservativne narave, tako za moške kot ženske. Izogibajte se kričečim barvam in provokativnim oblačilom ter dodatkom. Za ženske je bolj zaželeno, da nosijo krila kot hlače.

Časovna politika

Kot tujec je od vas pričakovano, da boste vedno točni. Vendar se bo najverjetneje prav pogosto dogajalo, da bodo ostali ruski udeleženci zamujali tudi več kot 10 minut. Nikar ne pričakujte opravičila za njihovo zamudo, saj vas tako preizkušajo. Zgoraj smo že omenili, da boste v poslovnih odnosih z Rusijo morali razviti potrpežljivost in ta bo precej na preizkušnji pri časovnih zamikih. Ne razburjajte se, kajti verjetno boste pogosto preizkušeni, ko bodo ruski sodelavci ali poslovni partnerji zamujali brez opravičila. Tudi pri dogovarjanjih vas znajo pustiti kar dolgo čakati. Prav tako je z njihovimi urniki in koledarji – za razliko od Nemcev, ki si vse organizirajo vnaprej, so Rusi veliko bolj prilagodljivi in enako pričakujejo od vas.

Ne izogibajte se neformalnemu druženju

Neformalno druženje je zelo pomemben del ruskega poslovnega sveta in kulture. Načeloma vas bodo Rusi želeli dodobra spoznati, preden bodo sklepali posel z vami ali se odločili za dolgotrajno zaposlitev. Zato boste povabljeni na pijačo ali večerjo, tega neformalnega druženja pa se le udeležite. Rusi so lahko hudo užaljeni, če boste zavrnili pijačo z njimi, kar pogosto vključuje alkoholne pijače. Seveda vam ni treba pretiravati, saj ni čisto res, da boste morali izpiti celo steklenico vodke. S pametjo v glavi in odprtostjo za tujo kulturo boste največ dosegli. S tem, ko sprejmete povabilo na pijačo, pokažete tudi interes po poglabljanju odnosa s človekom in odražate svojo pripravljenost na sodelovanje.

Pravilno uporabljajte nazive

Na sestankih in poslovnih srečanjih bodite formalni in se držite jezikovnih pravil naslavljanja z nazivi. Nikakor ni zaželeno, da nekoga pokličete po imenu, če vam tega izrecno ne predlaga. Rusi zelo cenijo, kadar spoštujete avtoriteto in formalno strukturo naslavljanja. Pri nagovarjanju lahko uporabite besedici gospod (Gospodin) in gospa (Gospozha), za katerima sledi priimek človeka. Če pa poznate ime in priimek človeka, ga lahko nagovorite s celotnim imenom. Ruski jezik dovoljuje, da se priimek prilagodi spolu, kar imate verjetno že v ušesu zaradi literarnih oseb, kot je bila Ana Karenina. Primer bi bil, za moškega torej recimo Ivan Nikolaevich in za žensko Anna Arkadevna. Če boste uporabljali to obliko naslavljanja, se vnaprej prepričajte, da poznate celotno ime in priimek človeka. Tudi pri pripravi europass-a in spletni prijavi na delovno mesto, se držite zgoraj omenjenih nazivov.

 

 

 

 

 


Nazaj na: