Prednosti učenja tujega jezika v skupini


Poleg tega, da se boste v večini strinjali, da je učenje jezikov v skupini bolj zabavno in učne ure še prehitro minejo pa imajo skupinska srečanja še druge bolj pomembne prednosti, ki se se jih pogosto niti ne zavedamo. Pri tem ne igra nobene vloge ali gre za španski, angleški, nemški, ruski ali katerikoli drug jezik.

1. Pomagate drug drugemu

Pri delu v skupini je sodelovanje neizogibno. Tako tudi pri jezikovnih tečajih udeleženci pomagate drug drugemu. Ko se v skupini pojavijo specifična vprašanja oz. nejasnosti se zgodi, da razlago ponudi kar sošolec. Pogosto je ta hitrejša ali razumljivejša kot učiteljeva, saj mu je bližje, pri tem pa profitirata oba udeleženca. Tisti, ki je vprašanje zastavil je dobil hitro in ustrezno razlago, tisti, ki mu je pomagal pa se mu je to znanje bistveno bolj vtisnilo v spomin, saj je nekoga o tem poučil.

2. V skupini prej spregovorite

Eden najpomembnejših dejavnikov pri učenju tujega jezika je, da čimprej spregovorite. Važno je, da začnete besede, ki ste jih do zdaj osvojili čimprej naglas izgovarjati in jih uporabljati v stavkih.

Pri tem se pogosto pojavi trema ali celo blokada pred glasno izgovorjavo tujega jezika, saj zvenimo sami sebi nenavadno in morda smešno. Ko slišimo na enak način govoriti tudi druge udeležence v skupini sebi enakih pa ta občutek že v štartu zminimaliziramo. Način govora hitreje sprejmemo kot naravni proces učenja in se tako lažje sprostimo in opogumimo, kar ima velik vpliv na naše hitrejše napredovanje.

3. Med seboj se motivirate

Pri skupinskih srečanjih tujih jezikov si udeleženci med seboj vedno želite pomagati, pri čemer se niti ne zavedate prisotnosti zdrave in naravne tekmovalnost zaradi katere drug drugega motivirate k napredku.
Študije so pokazale, da sporočevalec, z namenom, da se čimbolj približa sogovorcu, prilagodi svoj način govora. V praksi to pomeni, da se manj uspešni učenci zgledujete po bolj uspešnih in brez zunanje pomoči ali pritiska napredujete že samo ob pogovoru z bolj uspešnimi udeleženci tečaja.

4. Udeleženci tečaja se zbližate

Z delom v skupini se med udeleženci spletejo določene vezi. Med srečanji med seboj delite svoje izkušnje, mnenja, načrte za življenje in kaj od njega želite. Danes, ko živimo vedno bolj individualna življenja, to postaja vse bolj pomemben dejavnik. Te vezi, pogosto postanejo prijateljstva, ki lahko v resničnem življenju predstavljajo oporo in pogum ob vsakodnevnih izzvih.

5. Kreativna uporaba jezika

Jezikovni trenerji vas vzpodbujajo, da že s trenutno osvojenim znanjem jezika sporočate vaše misli. V tem procesu se sproži vaša kreativnost in več kot zanimivo je opazovati, kaj vse ste udeleženci sposobni sporočiti v tujem jeziku tudi z zelo omejenim znanjem. Seveda se pojavljajo slovnične in druge napake, vendar pri tej vaji to sploh ni pomembno.Bistvenega pomena je izraziti vaše misli z besedami, ki ste jih osvojili do tega trenutka.

6. Udeleženci se vzpodbujate

To dejstvo se kaže na različne načine. Eden izmed primerov je, ko vidite drugega udeleženca tečaja osvojiti neko znanje, to za vas postane dosegljiva realnost. Počutite se boljše, ker vidite, da je to mogoče. On je uspel, torej lahko na isti način tudi vi.

Če povzamemo, pridite in se vpišite k Bilingui.Naprej na: