Na poti v temperamentno deželo, ker kot pravi slogan: I NEED SPAIN!


Španija: topla, temperamentna, okusna, prijazna in predvsem raznolika! Španija je dežela drugačnosti. Vsak, ki jo je že obiskal, se bo s to trditvijo strinjal, tisti, ki jo poznate po slikah, pa si jo zagotovo želite obiskati.
V tem članku naj vam pomagam s pripravo prtljage za pot v to prelepo deželo! Našli boste nasvete za rezervacijo sob, kako se znajti na avtobusni ali železniški postaji in kako naročiti nekaj za pod zob, ko boste lačni prispeli na vašo izbrano destinacijo. Kako vprašati za smer, ko se izgubite med prečudovitimi uličicami nekje na jugu, kjer je vroče in kjer vas umetnost spremlja na vsakem koraku ter še veliko več boste pa našli v drugem in tretjem delu Na poti po temperamentni Španiji, ker kot pravi slogan: I NEED SPAIN!

 

 

1. Rezervacija prenočišča po elektronski pošti

Španija ponuja veliko prenočišč, saj je ena izmed najbolj obiskanih držav v Evropi. Letno jo obišče več kot 80 milijonov turistov! Zaradi tega je priporočljivo, da prenočišče rezervirate vnaprej, še zlasti v poletnem času. V teh mesecih so tudi cene višje, a naj vas to ne odvrne od načrtovanja poti v deželo Don Quijota in Enriqueja Iglesiasa!
V primeru, da želite vaš oddih preživeti izven turističnih središč, ponuja Španija prenočišča na kmetijah, ki se nahajajo na čudovitih podeželskih območjih. V zadnji letih je opaziti veliko zanimanje za agroturismo. Še bolj posebni pa so paradores, razkošni hoteli, ki so zgrajeni v nenavadnih, pogosto zgodovinskih stavbah s čudovito okolico.

 

 

Na španskih obalah so tudi številni kampi, ki so običajno kar zasedeni. Špance in turiste, ki se odločijo za bivanje v kampu, zanimata predvsem zabava in druženje.

Estimados señores,

quisiera reservar una habitación sencilla/doble para dos noches, el 24 y el 25 de junio. Por favor, podrían comunicarme si tienen habitaciones libres para esas fechas. Asimismo me gustaría preguntar por el precio por noche, incluido el desayuno.

¡Muchas gracias!
Atentamente,
x

Spoštovani,

želel/a bi rezervirati enoposteljno/dvoposteljno sobo za dve noči (24. in 25. junij). Prosim, sporočite mi, če imate v tem času kakšno prosto sobo in koliko stane nočitev z zajtrkom.

Najlepša hvala!
Lep pozdrav,
X

 

 

2. Na avtobusni ali železniški postaji

V nadaljevanju si bomo pogledali nekaj koristnih fraz, s katerimi si boste lahko pomagal pri nakupu vozovnic.

Hola, buenas tardes. Dos billetes para…, ida solo por favor. (Dober dan. Dve enosmerni vozovnici za…, prosim.)
2a clase / 1a clase (segunda/primera clase) (2. razred/1. razred) – vlak
Por favor, un billete de *ida y) vuelta para… (Povratno vozivnico za…, prosim.)
¿Hay un tren/autobús a…? (Pelje kakšen vlak/avtobus v…?)
¿A qué hora sale el tren/el autobús a…? (Kdaj gre vlak/avtobus v…?)
¿Cuántos transbordos tengo que hacer? (Kolikokrat moram prestopati?)
¿Está libre este asiento? (Je ta sedež prost?)
Perdón, creo que se ha sentado en mi sitio. (Oprostite, mislim, da sedite na mojem sedežu.)

 

 

3. V restavraciji

V večini španskih restavracij boste opoldne našli dnevni meni (el menú del día), ki je cenovno zelo ugoden in po navadi vključuje tri jedi: el primer plato (predjed), el segundo plato (glavno jed) in postre (sladico). Pogosto boste imeli na izbiro več jedi, v ceno pa sta zajeta tudi kruh in pijača (izbira le-te je omejena).
V primeru, da se odločite le za glavno jed, vam priporočam, da zavijete v kakšno izmed številnih cafeterías, kjer lahko naročite platos combinados. Gre za krožnik, kjer imate več različnih jedi (kot na primer: pomfrit, zrezek in solato).
Da pa ne boste izpadli hecno, naj vas še opozorim, da v Španiji ni običajno prisesti k mizi, ki je že zasedena. To še posebej velja v restavracijah!
Španci si vzamejo čas za kosilo med 13.00 in 16.00 uro, večerjajo pa med 21.30 in 22.30.
Kaj pa glede napitnine? Ni obvezna. Če želite pustiti napitnino, ker ste bili zadovoljni s postrežbo in s hrano, jo pustite na krožniku, na katerem ste prejeli račun (la cuenta). Nato zapustite lokal.
Še nekaj koristnih fraz, ko boste v restavraciji.

¡Camarero! La carta por favor. (Natakar, jedilni list, prosim!)
¿Qué me recomienda? (Kaj mi priporočate?)
Voy a tomar… (Jaz bom…)
¿Tienen comida vegetariana? (Imate vegetarijansko hrano?)
¡Qué aproveche! (Dober tek!)

Avtorica: Maya ChoghariNaprej na: