Znanje japonščine kot dragocena kompetenca mlajših generacij


V Jezikovnem centru Bilingua v sodelovanju z OŠ Ledina v šolskem letu 2018/19 učencem OŠ Ledine omogočamo brezplačno udeležbo na 50-urnem tečaju japonskega jezika. Gre za pilotoski projekt, v okviru katerega tečaj japonščine obiskuje 13 učencev zadnje triade, ki vsak petek popoldan srkajo znanje tega ekostičnega tujega jezika, ki ga govori več kot 125 milijonov ljudi.

V petek, 8. marca 2019, smo se v sodelovanju s Filozofsko fakulteto UL učence razveselili s prav posebnim obiskom. Srečali so se s študenti pedagogike z Univerze v Tsukubi, ki so marca za dva tedna obiskali Slovenijo in se pri nas mudijo na različnih študijskih aktivnostih.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otrokom smo z obiskom želeli dati priložnost prvega pristnega stika z Japonci, njihovim jezikom in kulturo, da so lahko kar čimprej v prakso prenesli to, kar so se do sedaj naučili. Študenti so jih z osnovnim besediščem motivirali za nadaljnje učenje ter jim dodali potrebno samozavest. Dve učni uri sta minili v zares prijetnem in sproščenem vzdušju. Ob druženju s sedmimi japonskimi študentkami so naši učenci imeli možnost z naravnimi govorkami spregovoriti v japonščini – suvereno so se predstavili, pokazali, kaj že znajo, vadili so izgovorjavo … V nadaljevanju so s pomočjo zabavne interaktivne vaje osvajali besedišče, povezano z deli obraza, na vrsto pa je prišla tudi kaligrafija. Bilo je prav zabavno in zelo ustvarjalno!

 

Za učence je že sam tečaj dodatnega tujega jezika, ki je nekoliko drugačen, a v svetovnem merilu zagotovo izjemno pomemben, izredno dragocen, samo srečanje s študenti z Japonske pa je bilo odlična priložnost, da razširijo svoja obzorja in se medkulturno povezujejo.

 

Učenje japonščine učencem tudi sicer omogoča spoznavanje novega sveta, ki se v marsičem razlikuje od njim znane Evrope − srečujejo se s povsem novim sistemom pisave, z izredno zanimivo kulturo in navadami naroda. Učenje japonskega jezika jim nenazadnje omogoča pridobivanje jezikovne kompetence, ki je v času, ko je Japonska vse pomembnejša svetovna gospodarska velesila, vse bolj cenjena in zaželena. Gre za generacijo učencev, ki bo na trg dela zagotovo vstopila pripravljena na delovanje v večjezičnem in večkulturnem okolju.

 

Mi se že zelo veselimo naslednje priložnosti, ko bo v naši učilnici spet odmevalo こんにちは.

Ekipa Jezikovnega centra Bilingua

Avtor fotografij: Anže Pavšič

 

V Jezikovnem centru Bilingua učencem omogočamo učenje tujega jezika po metodi Bilingua KIDS.

 Naprej na: